Türkiye’de Vatandaşlık almak ilgili 19.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye’den en az 250.000 USD değerinde gayrimenkul alan yabancılar doğrudan Türk Vatandaşı olabilecekler.

Dilerseniz bu konunun ayrıntılarını soru-cevap şeklinde ayrıntılı bir şekilde izah etmeye çalışalım:

Soru:
Türk vatandaşlığına başvuru süreci nasıl işliyor?


Cevap:
En az 250.000 USD üzerinde gayrimenkul satın alıp, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruyla Türk Vatandaşlığı talebiniz işleme koyulur.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satılan gayrimenkullerin en az 250.000 USD değerinde olduğunu kontrol eder.

Tapu Müdürlüğü, vatandaşlık için 3 ila 7 gün arasında onay verir.

Başvurunuz onaylanır onaylanmaz randevu almadan ikamet izni için Göçmenlik Bürosuna başvuruda bulunuruz.

Göçmenlik Bürosu’nun onayından sonra, yine aynı gün içinde onay kağıdı ve ikamet izni ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvururuz.

Genel olarak VİP YAPI, siz değerli dostlarımızın tüm bu sürecini profesyonel ekibimiz takip etmektedir.

Soru: Ailem de Türk Vatandaşı olabilir mi?

Cevap: Evet. Siz, eşiniz ve 18 yaşın altındaki tüm çocuklarınız Türk vatandaşı olabilir.

Soru: 250.000 USD sınırına ulaşmak için birden fazla gayrimenkul alabilir miyim?

Cevap: Toplam değeri en az 250.000 USD olacak şekilde birden fazla gayrimenkul satın alabilirsiniz. Fakat hepsi için aynı anda başvurmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü beyan edilen değerler 250.000 Doların üzerindeyse vatandaşlık başvurularını kabul eder.

Soru: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğu nedir?

Cevap: Gayrimenkulün tapuda beyan edilen değeri 250.000 USD’nin üzerinde olup olmadığını Gayrimenkul Değerleme uzmanları doğrular. Bakanlık “satılamaz şerhi tesisini” TKGM’den talep eder. Satın aldığınız gayrimenkullerin ödemesi banka havalesi ile mülk sahibine yapılmalıdır.

Soru: USD ve TL kurlarını nasıl hesaplamalıyım?

Cevap: TKGM, taşınmazın USD cinsinden değerini, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplar.

Soru: Tüm şartları yerine getirdiğimde kesin olarak vatandaşlık alacak mıyım?

Cevap: Vatandaşlık onayı süreci, ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturmadığınızın, ulusal güvenlik arşivleri aracılığıyla doğrulanması ve kesinleşmesiyle bağlantılıdır.

Soru: Kira garantili ticari bir mülk satın alarak Türk Vatandaşlığı alabilir miyim?

Cevap: Toplam değeri 250.000 USD fazla olan istediğiniz gayrimenkulü satın alabilirsiniz. Bizler Sizler için en iyi gayrimenkulü bulmak için varız.

Soru: Türkiye’ye gelmek için zamanım yok. Türk Vatandaşlığını nasıl alabilirim?

Cevap: VİP YAPI’ya vekalet verdiğiniz takdirde Siz Türkiye’ye gelmeden de vatandaşlık işlemleriniz baştan sona kadar tüm süreçleriyle takip edebiliriz.

Soru: Bir tapu için kaç kişi vatandaşlık başvurusu yapabilir?

Cevap: Sadece bir kişi ve birinci dereceden yakınları (eşi ve 18 yaş altı çocukları) vatandaşlık alabilir.

Soru: Daha önce Türkiye’de gayrimenkul satın aldım. Şimdi vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim?

Cevap: 18.09.2018 tarihinden sonraki gayrimenkul alımları ve yatırımları ile başvuru yapılabilir.

Soru: Türk Vatandaşı olduğumda mevcut olan vatandaşlığımdan feragat etmek zorunda mıyım?

Cevap: Hayır, kendi devlet yönetmeliğinize bağlı olarak Türk yasaları ikili veya çoklu vatandaşlığa izin veriyor.

Soru: Eğer Türk vatandaşlığı alırsam zorunlu askerlik yapmam gerekir mi?

Cevap: 18 yaşından küçük çocuğunuz asker çağına geldiğinde, askerlik yapmakla yükümlüdür. Çifte vatandaşlık hakkına sahip kişiler, askerlik hizmetini vatandaşı olduğu iki ülkeden birinde yapabilirler. Eğer askerlik hizmetinizi tamamladıysanız bunu belgeyle kanıtlamanız gerebilir. 22 yaşından büyük kişilerin ise özel bir koşul olup olmadığı ile ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekir.

Soru: Türk pasaportu için hangi milletlerden başvuru kabul ediliyor?

Cevap: Türkiye’de gayrimenkul satın alan bütün vatandaşlar başvuru yapabilir.

Soru: 18 yaş üzeri engelli çocuğum için vatandaşlık alabilir miyim?

Cevap: Çocuğunuzun ana-babasının bakıma muhtaç olduğunu belgeleyerek vatandaşlık alabilirsiniz.

Soru: Türk vatandaşlığı aldığım zaman Türkiye'de yaşamak zorunda mıyım?

Cevap: Hayır.

Soru: Herhangi bir aşamada aile bireylerimdeki herkesi getirme şartı var mı?

Cevap: Hayır. Başvuru sahibi, kendisi ve aile bireyleriyle ilgili gerekli tüm dokümanları getirmesi yeterlidir.

Soru: Vatandaşlığım kabul edilirse Türkiye’de çalışabilir miyim?

Cevap: Evet. Ancak, doktor ve avukat gibi mesleklerde özel denklik sertifikası konusunda baro birliklerine başvuru yapmak gereklidir.

Soru: Vatandaşlık süreci başladıktan sonra oturma izni alabilir miyim?

Cevap: Başvurunuz onaylanır onaylanmaz size ve 1. derece aile bireylerinize herhangi bir bekleme süresi olmadan aynı gün içinde oturma izni verilir. (No:6458/31-J)

Soru: Herhangi bir ülkenin vatandaşı değilsem (vatansız, haymatlos) nasıl Türk vatandaşı olabilirim?

Cevap: Vatansızlığınızı kanıtlayan bir belge (Birleşmiş Milletler tarafından verilen seyahat belgesi) ile en az 250.000 USD değere sahip bir mülk satın aldığınızda Türk vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz. Bu konuyla alakalı VİP YAPI’nın profesyonel ekibinde yardım almak için iletişime geçiniz.

Türkiye’de İkamet İzni Başvuru İşlemleri

Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişiler vize ya da vize muafiyeti ile 30, 60 veya maksimum 90 gün boyunca Türkiye’de kalma izni verilir. Verilen süreden daha uzun kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de ikamet tezkeresi almak zorundadırlar.

İlk olarak, online başvuru formunu doldurmak için gereken belgeler şunlardır:

1. Geçerli bir turist izni ya da ikamet vizesi
– Pasaporta izninizin bitiş tarihinden önce, en az 60 gün geçerlilik için başvurmanız gerekmektedir. (Uzun süreli ikamet izni hariç.)

2. Siteye biyometrik fotoğraf yüklemek
– Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir.
– Biyometrik fotoğrafınızın başvurunuzu destekleyen diğer gerekli belgelerde sunacağınız fotoğraf ile aynı olmalıdır.

3. Pasaport, mevcut ikamet kartı ve varsa bir referans

4. Pasaport bilgilerinin fotokopileri / fotoğraf sayfası ve vizenizin son giriş tarihinin fotokopisi

5. Doldurulan online formun çıktısı

6. Sağlık sigortası.
Kendi ülkenizdeki sağlık sigortası Türkiye’de kabul edilmemektedir. Sağlık sigortanızın noter tasdikli olması gerekmektedir. İkamet tezkeresi için başvuru yaparken, Türkiye’de sağlık sigortası da alabilirsiniz.

7. Adres bilgisi.

Bu konuyla alakalı VİP YAPI’nın profesyonel ekibinde yardım alabilirsiniz.

×